Szél

A levegő elemi energiához tartozó szervek feladatának és működésének ismertetése, jellemzésük.

Általános ismertetés:

A levegő elemi energia főbb jellemzői: száraz, hideg, mozgékony, kötetlen, változékony, könnyű, átlátszó, tiszta, változó, labilis, nyugtalan, megfoghatatlan, terjedő, áramló. Egyensúlyi állapotban a normális és kiegyensúlyozott áramlásért, mozgásért, gondolkodásért, beszédért felelős. Ezek azok a funkciók, melyeken keresztül közvetlen megnyilvánul. Túlsúlyra jutva azonban lelkileg nyugtalanságot, elbizonytalanodást, szorongást, aggódást, félelmet, ijedelmet, kesergést, bánkódást kelt, valamint a stressz kórképét okozhatja. Fizikailag ilyenkor kiszáradás, fáradtság, gyengeség, kimerülés, egyensúlyzavar, koordinálatlan mozgás, kapkodás, szédülés, ájulás tünetei jelentkezhetnek.

A test különböző területein a “csatornák” kiszáradása miatt áramlási zavarok, dugulások, görcsös összehúzódások, feszülések alakulnak ki, de jellemző még a lecsökkent ingerküszöb miatt a fokozott idegi tevékenység. A testnedvek a kibillentség fokától függően “eltűnnek” a szervezetből, remegés és gyengülés érzékelhető, a testsúly csökken. A bőrfelszín száraz, érdes, repedezett lehet, mint amikor a szél kifújja. A fülzúgás gyakori.

A levegő elemi energia egészséges állapotban a hasüregtől lefelé eső testtájékon helyezkedik el. A levegő energia pályáihoz tartozó szervek a következők: a vastagbél, mint fő székhely, fülek, bőr, csontok, haj és az idegrendszer teljes egészében.

Az egyes szervek ismertetése

Fülek

A levegő energia éber elemhez tartozó érzékszerve, képessége a hallás. anatómiailag hozzá kapcsolódik a három félkörös ívjáratból álló egyensúlyszerv is. E kettő együtt többek között a világban hallott és a bennünk gondolt jelenségek, illetve állapotok közti egyensúlyozás lehetőségét jeleníti meg és teszi lehetővé. a fülek segítségével hallhatjuk gondolataink világi visszhangjait, így ezzel analógiában felosztható külső-, közép- és belső fülre. A középfül az a terület, ahol a külső és belső világ közti esetleges egyensúlyzavarok megjelenhetnek, például nem azt halljuk, amit gondolnánk, esetleg olyat hallunk, amit nem szeretnénk (középfülgyulladás).

A füleken keresztül a hallás képessége a bennünk munkáló energiák legintelligensebb, legfinomabb irányítási lehetőségét adja (beszéd – hallás útján történő tudatállapot-váloztatás lehetősége, pl. hipnózis, pszichológia): Asztrológiailag a Merkúrhoz tartoznak, energetikailag a homlokközpont manifesztációi.

Bőr

Bár elemtanilag a test végső határaként a föld elemhez tartozik, de energetikailag, mint a levegővel a legnagyobb felületen érintkező érzékszerv, a levegő energia pályája. így közvetlen érezhetjük a bőrünkön, hogy a külvilág a változása során milyen hatást gyakorol ránk. A hideg és a meleg, valamint a mozgó és a mozdulatlan állapotok végtelen számú variációit vagyunk képesek érzékelni, illetve megjeleníteni segítségével. Emellett a bőr az izzadtságnak, mint salakanyagnak, valamint a szervezetben keringő és másképp kiürülni nem tudó mérgeknek az ürítő szerve (pl. pattanás). A tartalomhoz illő forma határaként állapota, színe, minősége, illetve ezek eltérése a különböző területeken jellemzi és mutatja a színfalak mögött zajló folyamatokat.

Felszínére a test minden szervének, tájékának energiapályája konkrétan kivetül (pattanások, sérülések, elszíneződések, anyajegyek jelentősége) a szervtérképeknek megfelelően. Asztrológiailag a Szaturnuszhoz tartozik, az energiaközpontokon ki- s belépő energiaáramlás, az aura besűrűsödése.

Haj

Olyan értelemben tartozik a levegő energiához, mint a fák esetében a levél, vagy a földnél a fő. Ezeken keresztül a levegő energia változása közvetlenül érzékelhető a szélmozgása során. Színe, minősége, hossza, viselete teljes képet ad a viselője fejében zajló gondolatvilágról, mivel e kettő között analógiát vonhatunk. Egyes területeken való megjelenése, illetve eltűnése, hiánya az életerő ennek megfelelő eloszlását, szennyeződését is mutatja. Akinek a gondolatai és azok megvalósítása között diszharmónia van, az sokszor “haját tépi”, bár ez legtöbbször szimbolikus és a hajhullás, kopaszodás folyamatát takarhatja. A “teremtő” energia a lélek szennyezettsége, kötöttségei miatt nem tud a tiszta elgondolásoknak megfelelően megjelenni, illetve pont a szennyezettségnek megfelelően jelenik meg. ez az életerő a vér szennyeződésében mutatkozik meg, s ez végül a lépen csapódik le, ami a vérpálya “olajszűrője”. Ebből következően a tűzpálya folyamatos tisztántartásával ez a kibillentség megszüntethető, de egyszerűbb, ha gondolatainkat, hajlamainkat kordában tartjuk, s ekkor nem alakul ki probléma hajunkkal, vagy annak helyével, illetve a meglévők rendeződnek.

A haj a gondolatvilág állapotát, összeszedettségét, tisztaságát, minőségét, folyamatosságát (hossz), színvilágát, egyszóval erejét tükrözi, mint a bibliai Sámson történetének szimbolikus értelmezése során beláthatjuk. Levágásakor mindig lehetőség nyílik egyfajta újrakezdésre.

Vastagbél

A vastagbél a levegő energia pálya fő székhelye és ezt nemcsak a benne képződő, olykor kellemetlen szagú gázoknak köszönheti. Anatómiailag az támasztja alá, hogy a testben ez az a terület, ahol a külvilágot szimbolizáló tápanyag a legnagyobb felületen érintkezik a belső környezetünkkel, így az anyagmozgás is itt a legnagyobb a kint és a bent között. A tápanyag lényegi részének felszívódása történik itt. Ezért gazdag ér- és idegellátással rendelkezik. Amennyiben a levegő energia túlsúlyához tartozó kóros lelkiállapotok megjelennek, akkor ezzel együtt a vastagbélben kiszáradást, székrekedést, felfúvódást tapasztalhatunk. Ez fordítva is igaz, például a vastagbél kiszáradásakor (folyadékhiány) megjelennek az előbb említett lelkiállapotok.

A kóros vastagbélműködés következményeként a bélfal a széklet lerakódása miatt szennyeződik. így a továbbiakban a felszívódás folyamata automatikusan önszennyezővé válik, mert a tápoldatnak nem csak a bélfalon, hanem a rárakódott székletrétegen is át kell szivárognia eközben olyan, az erjedés, illetve rothadás során kialakult mérgeket visz magával, amelyek a belső térbe kerülve, az ingerküszöb csökkentése által az idegműködést, a levegő energiát felfokozzák s a tűz-víz egyensúly felborulhat. A vérben keringő mérgek ezután, ha elég erősek vagyunk, akkor feldolgozásra, ha nem, akkor oldottságunk függvényében kiürítésre, de leginkább lerakódásra kerülnek, vagy jelentkezhetnek bőrünkön, mint pattanások, kelések, ragyák is. Ezzel a mechanizmussal öngerjesztő folyamat alakul ki, amely a stressz, a félelmek, az aggódás, kesergés stb. folyamatos meglétét stabilizálni tudják.

Ha belegondolunk, megláthatjuk, hogy lelkivilágunkkal kapcsolatos dolgaink is tudnak így működni. Mennyi sallangot vagyunk képesek a múltbéli dolgainkból magunkkal cipelni, amelyek nap, mint nap újramérgezik létünket, és amiktől merev nézeteinknek köszönhetően (hajlamok) szinte meg sem tudunk szabadulni. Ebből következően a székelés és a dolgok tudati elengedése analóg folyamat. E terület megpucolása egyszerű beöntéssel elvégezhető, bár a végleges megoldást a hajlam igázása, illetve megszűntetése adja.

A vastagbél a végbéllel kizárólag a levegő energiához tartozik. A vakbéllel kezdődően részekre oszthatjuk, így megkülönböztethetünk a jobboldali csípőlapáttól kezdve felszálló, a májnál vízszintesbe átforduló remese, majd a lép előtt kis bukkanóval lefelé forduló leszálló szakaszokat, amit az alakjáról elnevezett szigmabél vezet át a végbélbe, a végbélnyílással bezárólag. Természetesen ezek a területek is tudatfunkciókat tükröznek, így a felszálló szakasz a jövővel kapcsolatos képalkotás, illetve elképzelések területe. Ennek a működéséről könnyen tájékozódhatunk, ha valakit (leginkább magunkat) terveiről, jövőjéről kérdezzük. A jelenben a jövőből érkező dolgok, állapotok a remese bélben nyernek teret, így pillanatnyi állapotunkat megvizsgálva az itt lévő táplálék áramlásáról, nehézségéről, dugulásról, emésztettségi állapotáról kaphatunk képet. a leszálló ág a jelen múlttá történő átlépésének helye. A bal oldali kanyarban, s ha bizonyos témakörökben észrevesszük, hogy ez nem teljes mértékben valósult meg, vagyis egyes dolgok elengedése itt nem megy tökéletesen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a rossz beidegződés mögött a lép áll és a háttérben valami meghúzódik.

A szigmabél a lényeg összegzésének, a kinyerés befejezésének területe, amely után vélemény megformálódása, a részek “összevárása” következik a végbélben, s ez után jön a már kitanult anyag felszabadult elengedése. érdekes egybeesés, hogy a jóga témakörében tárgyalt középső csatornába történő belépés is a végbélnyílás környékére, a prosztata alá esik. Az ide való belépést e terület tökéletes elengedettsége kíséri. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a hasüregben a ködök középpontja körül, mint a szamszara kereke helyezkedik el a vastagbél, s az élet során megállás nélkül áramlik, forog benne a “tartalom”. ezt a szervet elhelyezkedése miatt látványosan fel lehet osztani a zodiákusok szerint is, melynek a gerinccel egybeeső közepén a Mérleg helyezkedik el a háttérben található két vese alakú “serpenyőjével” együtt.

Asztrológiailag a Szaturnuszhoz, energetikailag a köldökközponthoz tartozik.

Csontok

A levegő energia áramlási pályája, bár elemtanilag a tömör, ásványi anyagokkal, vízzel, csontvelővel telített, jelentős súlyú csontozat a föld elemhez tartozik. E látszólagos ellentmondás az anatómia statikus és az energetika dinamikus szemléletmódjából fakad, amit csak e kettő egyesítése során lehet tökéletesen feloldani, pl. a levegő energia hosszantartó, krónikus túlsúlyának következtében (öregkor) megjelenik a csontritkulás, a csont szerkezetének porózussá válása, kiszáradása, “fellevegősödése”, ami az élettér belső határainak, tartószerkezetének visszavonásával analóg. A levegő energia változásai tehát érzékszervileg a föld elem alakulása során figyelhetők meg, ahogy a tűz és a víz energiák arányaikat módosítják.

A levegő energiához tartozó mozgást az emberi testben a csontok határolják be, így az csak e meghatározott pályák mentén jöhet létre. Ha ezeket az általunk megszabott belső határokat erőszakosan áttörjük, akkor eltörjük a csontot. A csontok adják, illetve szimbolizálják a test, a tudat stabilitását, állandóságát. A csontok mozgatásakor a testhelyzet, ezzel együtt a tudatállapot változik, ezt használja fel a hatha jóga is. Uralatlan állapotban viszont a túlmozgás, nyugtalanság, labilitás, egyensúlyzavar megjelenésével jár együtt.

Asztrológiailag a Szaturnusz bolygóhoz tartozik, energetikailag a fejtetőközponthoz.

Idegrendszer

Fizikai értelemben véve az egész testre, illetve a benne zajló folyamatokra nézve irányítói szereppel bír. Ez a szerep azonban “végrehajtóvá” minősül át abban az esetben, ha a testet kormányzó tudat szempontjából vizsgáljuk komplex működését. A test, illetve a benne lévő szervek mozgatásáért, a velük kapcsolatos érzékelésért, a tűz és a víz energiák arányának beállításáért felelős. A levegő elemi energiapálya azon része, amely a vastagbéllel ellentétben fizikailag közvetlenül nem kezelhető. Ez is mutatja, hogy az idegrendszer az a terület, amely benső éterikus lényünkkel a levegő energián keresztül közvetlen fizikai kapcsolatban van, így működése, működtetése tudati irányítás alatt áll. Működésének minőségi jellemzői meghatározóak az egész szervezetünkre nézve.

Az idegrendszer központi és környéki részekre tagozódik, de felosztható automatikus (tudattalan) és akaratlagos (tudatos) működése szerint is. E statikus és a dinamikus felosztások kombinálásának eredményeként kialakul a négy elem szerinti idegrendszeri felosztás, mely lehetővé teszi az idegi folyamatok és a tudati működés egymást tükröző vizsgálatát.

Tudatos központi irányítás: a gondolatok, így az idegi tevékenység tudatos irányítása. Ezen a szinten még egy glükóz molekula lebontása sem történik “véletlenül”, vagyis központi irányítás nélkül. Ez a folyamat külső szabályzók, kényszer hatására nem tud megvalósulni, csak belső irányítás eredményeképpen, mintegy következményként, hiszen a lelki folyamatok (gondolatok, érzelmek, érzetek) tudatos áramoltatását a testi működés a legapróbb részletig követi. A beidegződések miatti kényszerműködések az indítékok igázásával, felszámolásával elvesztik létjogosultságukat. Az összeszedettség az ingerküszöb változásával egyenesen arányos. ennek az állapotnak a fenntartása a legmagasabb szintű figyelmet és összeszedettséget igényli pillanatról pillanatra. Végső soron ennek a tökéletes állapotnak az elérése és folyamatos fenntartása az emberlét legmagasabb célja, mert e nélkül a talpkő nélkül nem érhető el a teljes megvilágosodás, a megszabadulás.

Tudatos környéki irányítottság: a testhelyzetek tudatosítása és felügyelete, valamint tudatos változtatása, felügyelt működtetése. A beidegződések megléte ellenére végrehajtott tudatos irányítás a jó igázás lényege. a beidegződések gyakorlás során való felhasználása a felülemelkedés eléréséhez a tantra kérdésköre. A központi s a környéki idegrendszer egyszerre, de a központinak alárendelten működi, amely független is tud lenni a környékitől.

Emiatt például nem szükséges a vastagbél működését tudatos figyelemmel irányítani, bár ez is lehetséges, elég, ha a tudatos lét során az egyes jól feldolgozott állapotokból, szituációkból, táplálékokból a lényeget tökéletesen kinyerjük és a folyamat végén a salakanyagként visszamaradó sallangokat, hordozóikat ragaszkodás nélkül el tudjuk engedni. Ilyen minőségű irányításnál szinte mindegy, hogy a környéki idegrendszer tudat vagy tudattalan irányítás alatt áll.

Tudattalan környéki irányítottság: az előbbiekből fakadóan harmonikus képet is eredményezhet, ha a központi irányítás tudatos. Uralatlan, esetleges irányítás mellett viszont a kiszolgáltatottság és a külvilágnak való alávetettség állapota jelenhet meg, amely előbb, vagy utóbb kötöttségekhez, lerakódásokhoz vezet. A környéki idegrendszer reflexei és automatizmusai veszi át az irányítást a testben és lélekben egyaránt.

Mindamellett az is igaz, hogy e tudattalan irányítás mellett is kisebb-nagyobb “sérülésekkel” ugyan, de az életfunkciók fenntarthatók. Sajnos a hétköznapok során többnyire ezt tudattalanul tesszük. Ennek következményeit, fájdalmas gyümölcseit sokszor szenvedjük el betegség formájában.

Tudattalan központi irányítás: a tudattalan környéki irányítottságban tükröződik úgy, hogy a gondolatok, érzelmek, érzetek, félelmek, vagy indulatok a külvilág változásaival analógiában csapongnak bennünk a tudat szennyezettségétől függően (beidegződések, “mérgezettségek”).

Másrészt viszont ez az állapot lehetőséget ad a gyermeki indítékmentes, tiszta lelkület számára, hogy a megismerés hiányában is, csak a hitre és az intuícióra hagyatkozva jól irányítsa folyamatait. Amíg a központi idegrendszer alkotói vízben úsznak, így kötöttsége belülről fakad, addig a környéki idegrendszer zsírba ágyazottan rögzült, külső kötöttségektől nem mentes.

Asztrológiailag az idegrendszer a Merkúrhoz, míg az idegi folyamatok az Uránuszhoz tartoznak, energetikailag a fejtető központ “kibomlása”.

Vissza