Tűz

A tűz elemi energiához tartozó szervek feladatának és működésének ismertetése, jellemzésük.

Általános ismertetés:

A tűz elemi energia főbb jellemzői az égés-, fény, oxidáció, meleg, hő, forróság, aktivitás, a szervezetet fenn- és összetartó erő, átalakító folyamatok, éberség, színek.

A tűz elemi energia egyensúlyban az átalakító folyamatok kivitelezéséért felelős, a megfelelő mennyiségű akaratot, összeszedettséget, egyhegyűséget, a test normális hőmérsékletét, a vizuális érzékenységet biztosítja. A bőr színét, fényességét határozza meg. határozottságot, bátorságot, erőt ad. Fenntartja a hitet, a reményt, a szeretetet, a tettvágy jelenléte neki köszönhető.

A tűz elemi energia túlsúlyban lázat, égő érzéseket, magas vérnyomást, izzadást, gyulladást okoz. A düh, harag, agresszió, féltékenység, irigység, elnyomás, zsarnokoskodás, magamutogatás a túlsúly esetén megjelenhet. A testben, testfelszínen és a salakokban megjelenik a sárga szín, éhség-szomjúság és alvási nehézségek lépnek fel.

A tűz elemi energia fizikai megnyilvánulása a testben normális esetben meghatározott szerveken, szervcsoportokon keresztül történik. Ezek a szervek alkotják a tűz-energia pályáját. Jellemző rájuk az aktivitást fokozó hormonok, enzimek, savak termelése, amelyek segítségével a tűz-energia az átalakítást végzi.

A tűz-energia az alkatot tekintve a test középső részén, a rekeszizom és a medence által határolt területen koncentrálódik. Ez nyilvánvalóan abból következik, hogy az emésztés folyamata itt zajlik. Természetesen a test más részein is találhatók a tűz-energia aktivitását megnyilvánítani képes szervek.

A tűz elemi energiához tartozó szervek a következők: szem, pajzsmirigy, szív, vér, lép, máj, epe, vékonybél, mellékvesék, izomzat. Ide tartozik még a nemi váladék, az átalakítást végző hormonok, enzimek, savak, a szimpatikus idegrendszer működése.

Az egyes szervek ismertetése:

A szem

A tűz-energia érzékszerve, a forma és színlátásért felelős. Normális működése esetén a látás éles, a színek határozottak. A szem teszi lehetővé a látás folyamatát, rajta keresztülkötődünk képi világunkhoz. Asztrológiai értelemben a jobb szem a Naphoz, a bal szem pedig a Holdhoz tartozik. A szem a homlokközpont (harmadik szem) fizikai manifesztációja. A pupilla nyitottsága, illetve szűkülése jellemzi az egyénpillanatnyi befogadási hajlamát. A szem a leghatékonyabb energiaátviteli szerv. A tűz-energia kóros túlműködése a szemfehérjén sárgulást, a szaruhártyán vérbőséget, továbbá látászavart, szemkáprázást, fokozott fényérzékenységet okozhat.

Lelkileg a működését minden olyan nyelvi megfogalmazás jellemzi, ami a szem működésével kapcsolatos: szúrja a szemét, szemtelen, szembehelyezkedő, szembenézés valamivel, egyenes-nyílt tekintet, szemérmes…

Mint a tűz-energia érzékszerve, alkalmas a tűz-energia működésének közvetlen befolyásolására.

Pajzsmirigy

A tűz-energia hormonális irányító központja. A szervezet védekező, küzdeni tudó képességéért, annak minőségéért felelős. Működési problémái közvetlen kapcsolatosak a szemmel. Túlműködésekor soványság és hiperaktivitás, alulműködésekor elhízás és tompaság jellemző. Normális működés esetén a szervezet átalakító (lebontó és felépítő) folyamatainak ösztönzéséért felelős.Kóros működését lelkileg a gőgösség, büszkeség, a düh, harag, ellentmondást nem tűrés, agresszió, zsarnokság, arisztokratikus nagyképűség, ordibálás, küszködés esetleges megjelenésével követhetjük nyomon. Asztrológiailag a Mars bolygóhoz tartozik és a titáni képességek megjelenítője, a torokközpont manifesztációja.

Szív

A szív a vérkeringésnek, az életerő áramlásának központi szerve, a bennünk lakó lényegiség, értelem, szellem lakhelye. Természetesen, mint ilyen értelemben vett irányító központ, mind a három energiatípust alapvetően egyforma arányban tartalmazza. Az itt munkáló tűz a vágyak, a célok létrehozását, ezek elérését segíti, működése a lelket, az értelmet szabályozza. Asztrológiai értelemben a Naphoz tartozik, az emberi létforma központi szerve, a plexus solaris manifesztációja.Lelkileg szimbolikusan a szeretet, jószívűség, melegszívűség, szőrösszívűség, szívtelenség, nyíltszívűség, szívélyesség, nyúlszívűség, oroszlánszívűség megjelenésével követhetjük nyomon működését.A szívburok a külső, ártó hatásoktól védi a szívet, illetve kóros működésekor a szívből fakadó megnyilvánulásokat befolyásolhatja.

Vér

A vér a tűzpálya szerveit összekötő testszövet, amely mindazokat a nedveket, tápanyagokat szállítja, amelyek az életerőt jelenítik meg és minőségi-mennyiségi összetételükkel jellemzik is azt. Képződési helye a máj, és a vörös csontvelő. Tudati funkciójára és annak működésére utal: vérmes, vérbő, vérszegény, a forró- és hidegvérűség… “Elszenvedi” a tűzpálya szerveinek működését. Asztrológiailag az artériás vér a Mars bolygóhoz tartozik, a vénás vér a Vénuszhoz. a torokközpont manifesztációja.

Máj

A testben működő emésztő tűz-energia (Agni) központi székhelye. A vér termelése és tisztítása mellett az emésztés során a vérbe került tápanyagok átalakítója. az epe enzimeit, savait, festékanyagtartalmát termeli. A szervezet legnagyobb méregtelenítő szerve. Normális működése esetén lelkileg a lelkesedésért, hitért, tisztánlátásért, szeretetért, barátságért, jovialitásért, önfeláldozásért, tiszteletért, törvényességért, becsületességért felelő. ezek működésének, illetve változásainak nyomon követése képet ad a máj állapotáról, tisztaságáról. Asztrológiailag a Jupiterhez tartozik, a homlokközpont és az isteni képességek fizikai manifesztációja. kóros működésére szimbolikusan a rosszmájúság, fehérmájúság, féltékenység, sárga irigység fogalmai jellemzőek.

Epe

Az epe a máj “mellékterméke”, ami a szervezetben azt az átalakító erőt képviseli, aminek segítségével a táplálékunkat számunkra elfogadhatóvá változtathatjuk. Azt az akarati megnyilvánulási képességünket jelzi tehát, amivel az életszituációkon keresztülverekedhetjük magunkat. Az epehólyagban, mint tároló szervben található, innen közvetlen a vékonybélbe ömlik. Normális működése a zsírok és fehérjék bontását, így a hő-termelődést biztosítja. A bőr, a vizelet, a széklet színét adja. Kóros működés esetén túl- vagy alulemésztettség jelentkezik a táplálék átalakítása során, amely következményes problémákat okozhat. Pszichés funkcióját az epés viselkedés, az akaratiság, a küzdelem, az indulatosság jellemzi. Asztrológiailag a Mars bolygóhoz tartozik, a titáni képességek megnyilvánítója, a torokközpont manifesztációja.

Vékonybél

A vékonybél a tűz-energia konkrét formája (epe) és a tápanyag találkozási helye, az emésztés fő színtere, de abban csak passzívan vesz részt. Itt történik a tápanyag alkotórészekké való bontása, miközben energia szabadul fel hő formájában. Mivel a tűz-energiához konkrét formában itt tudunk először hozzáférni, ezért e szerven keresztül tudjuk leginkább befolyásolni azt. ennek következtében a tűz-energia székhelyeként tartjuk nyilván, ahonnan a túlsúlyban felhalmozódott tűz-energiát közvetlenül kihajthatjuk (hashajtás). Ez a terület a tudat elemző tevékenységével, értelmező gondolkodásával működik, analógiában (belegondolni valamibe). Asztrológiailag a Merkúrhoz (Szűz) tartozik, a köldökközpont fizikai manifesztációja.

Lép

A lép a vérkeringés, illetve a vérpálya legvégső állomása, a vér szűrője, a szervezet vértartalékának tárolója. Itt bomlanak szét a funkciójukat már ellátni képtelen véralkotórészek. Normális esetben a vér, az életerő folyamatos tisztítását, s a teherré vált dolgokról való leválasztását biztosítja. Amennyiben az emésztés rendellenessége miatt beszennyeződik, akkor e feladatának nem tud eleget tenni és nem tudjuk kibontakoztatni azt a tudati képességünket, amely a dolgokon való túllépést teszi lehetővé. Működését lelkileg a visszalépés, túllépés, átlépés, fellépés, lépéselőny, lépéshátrány fogalmak jellemzik, de ide tartozik még az önzés, bírvágy, kapzsiság is. Asztrológiailag a Szaturnusz bolygóhoz tartozik, a fejtetőközpont fizikai manifesztációja. A megszabadulás képességét rejti magában, de egyben a karmikus kötöttségek tárháza is.

Mellékvesék

A vesék csúcsain elhelyezkedő páros szerv, amely közvetlen idegi irányítás alatt áll. Ijedtség megjelenésekor a megfelelő védekező képesség azonnali megjelenítéséért felelős. ezen képesség hiánya, illetve fokozott megléte (stressz) szervi eltérést mutat. Asztrológiailag az Uránusz bolygóhoz tartozik, vénuszi segítséggel. A köldökközpont manifesztációja.

Izomzat

Az izomzat a szervezet szerkezetének összetartó erejét nyilvánítja meg. Működtetése lehet tudatos vagy tudattalan. Amennyiben a tudattalan működtetés olyan területek felett veszi át az irányítást, amelyek normál működés esetén tudatosak, akkor izom, illetve csontrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Testi szinten a lelkierő megnyilvánítását teszi lehetővé. Asztrológiailag a Mars bolygóhoz tartozik.

Vissza