Víz

A víz elemi energiához tartozó szervek feladatának és működésének ismertetése, jellemzésük.

Általános ismertetés:

A víz elemi energia főbb jellemzői: nedves, hideg, lassú, nehéz, folyékony, tehetetlen, lomha, tompa, mozdulatlan, merev, stabil, érzelmes, passzív, támasztó, lefelé áramló, mély, sötét.

A víz elemi energia egyensúlyban a megtámasztó, kiválasztó, szállító folyamatokért felelős. Az elme és a test nyugalmát, az érzelmi folyamatok jelenlétét, a higgadtságot, stabilitást, oldottságot, befogadást, önfeláldozást biztosítja. Ide tartozik a gyógyítás, a gondozás és ápolás.

A víz elemi energia túlsúlyban a többi energiához hasonlóan kibillentséget, így betegséget okoz. ez lelkileg önzésben, mohóságban, bírvágyban, tompaságban, komorságban, lelki fájdalomban, kínlódásban, szenvedésben, “szétfolyásban”, tunyaságban, “elúszásban”, érzeti, érzelmi mozdulatlanságban nyilvánul meg. a gondolatvilágot az “anyagelvűség” felé irányítja és a cselekvést ettől teszi függővé.

A szervezetben álmosságot, passzivitást, nyálkatúlsúlyt, hurutot, nyálkás folyást, lehűlést, náthát, merevséget, elzsírosodást, nehézséget okoz. A bőrfelszínt zsírossá, nyirkossá, hűvössé teszi. a salakok világos színűek és mennyiségük nagy. Az ízérzékelést rontja. A szerveket túlterheli.

A víz elemi energia normális esetben a törzs rekeszizomtól felfelé eső területeit foglalja el, de a rekeszizom alatt közvetlen elhelyezkedő gyomor is ide tartozik, mint a víz energia legfőbb székhelye, valamint a hasnyálmirigy.

A víz-energia pályáján elhelyezkedő szervek a következők: nyálmirigyek, nyelv, gyomor, hasnyálmirigy, prosztata, nyirokrendszer és nyiroknedv, nyálkahártyák, vesék, húgy- és ivarszervek.

Az egyes szervek ismertetése:

Nyálmirigyek:

Működésük a megkívánt dolgok befogadásának vágyát jelzi. Az “ez kell nekem” típusú vágyakozás indítja el és tartja fenn működésüket. a szituáció, illetve a konkrét dolog megízlelése után nyálunkat sokszor alig győzzük nyelni. Termékük, a nyál a táplálékhoz keveredve annak továbbhaladását, feldolgozását teszi lehetővé. Az ízérzékelést segíti. összetételének változása során módosítja, így hordozza is az ízeket szervezet állapotától függően. A nyál a testet átjáró vérből választódik ki (szekretálódik), agy minősége a szervezet energiaállapotától függ, vagyis tükrözi azt.

Nyelv :

A nyelv az ízérzékelés, a víz-energia érzékszerve. Az ízeket a víz-energia segítségével oldott állapotban érzékeli. Ezzel közvetlen lehetőséget biztosít a három elemi energia arányainak befolyásolására. A nyelvet felső nemiszervnek is szokták nevezni, mert metafizikai értelemben a teremtő erő verbális közvetítésében vesz részt aktívan. Mondanivalónk lényegét formáljuk véglegesre, mielőtt az elhagyná testünket. ez végső soron mindig olyanra sikerül, amelyen a nyelvünk maga, vagyis amilyenek mi magunk vagyunk. Ezt bizonyítja, hogy a nyelv hátán megtalálható egész benső mivoltunk szervi kivetülése, tükrözve ezzel a bennünk zajló testi-lelki folyamatok pillanatnyi állapotát. Gyakorlati értelemben a gyomornyálkahártya külvilág felé meghosszabbodott része. Kóros működését lelkileg a nyelvvel kapcsolatos szólások jellemzik.

Gyomor:

Bár a gyomorban is megtalálható a többi szervhez hasonlóan mindhárom energia, mégis a víz elemi energia székhelye, amit a gyomornyálkahártyára felrakódó hurut, nyálka tapasztalhatóan megjelenít. A vizes túlsúly a gyomor egyszerű megtisztításával (hányással) megszüntethető. érzeti énünk aktuális és hajlam szerinti állapota mutatja, határozza meg a benne zajló folyamatokat és viszont. Funkciójában érzetileg a testi és lelki táplálékunkkal kapcsolatos befogadás képességét jeleníti meg. Az érzetek világa az első, s egyben utolsó állomása a külvilágból ránk ható információknak. Amennyiben érzetileg kiszolgáltatottak vagyunk, már itt eldől a táplálék sorsa. Továbbhalad, vagy visszafordul, ahogy ez személyiségünkkel is történhet az összeszedettség hiányában. A jó gyomor a vasszöget is megemészti, nem émelyeg semmilyen szituációtól. Asztrológiailag a Holdhoz tartozik. Tudatos egyensúlyi táplálkozás esetén a gyomorműködés normális. A gyökérközpont fizikai megjelenése. Kóros működését lelkileg az önemésztés, hányatottság, érzeti “gyomorgatottság”, feneketlen bendőjűség, gyomorbajosság, a befogadóképesség romlása jelzi.

Hasnyálmirigy:

A hasnyálmirigy a tűz elemi energia területén képviseli az emésztés folyamatának egyensúlyban tartásához szükséges víz elemi energiát. Többek között az a szerepe, hogy az itt megjelenő epe (emésztő tűz) hatását ellensúlyozza. A “dolgok” emésztéséhez szükséges érzelmi egyensúlyt biztosítja.

Túlműködése alulemésztetté teszi a táplálékot, amelynek eredményeként lerakódás, túlsúly, érzelmi tehetetlenség mérgezi e testtájékot.

Alulműködésének következménye, hogy túlemésztett lesz a vékonybél tartalma, ilyenkor a tünetek az előbbivel ellentétes képet mutatnak. Elfojtás és besűrűsödés esetén mérgek képződhetnek benne, aminek legtöbbször gyulladás vagy daganatos megbetegedés a következménye.

A benne található Langerhans-szigetek inzulint termelő sejtjeinek köszönhető, hogy a szervezet képes felvenni és magába beépíteni a tápanyag cukortartalmát. Ebből következően ez a lelki építő folyamatok enzimatikus végrehajtója. Diszharmonikus működése a mohóság, önzőség, bírvágy megjelenése miatt alakul ki. ezek folyamatos megléte kimerüléshez, így cukorbetegséghez vezethet. Megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével folyamatosan tisztítható, amennyiben szükséges. Asztrológiailag a Vénusz bolygóhoz tartozik, a köldökközpont egyik aspektusának megjelenése.

Nyirokrendszer:

A nyirok vagy szövetnedv a vér megszűrt, sejtes elemek nélküli része, az élet vize. A test belső világában áramló víz-energiát képviseli. Minősége, mennyisége a víz elemi energiához tartozó lelki jelenségekkel, illetve azok változásaival jellemezhető. A nyirok jelenlétére támaszkodik az immunrendszer feladata végrehajtásában. Segítségével bármely belső szervből kimosható a szennyeződés, mivel a gyógynövény-főzetek is ezen a rendszeren keresztül hatnak. A nyirokerek és nyirokcsomók a lélek egész testre kivetülő érzelmi hálóját jelenítik meg. az agy- és gerincvelőfolyadék a nyirok finomított változata. Asztrológiailag a Vénuszhoz, energetikailag a köldök központhoz tarozik.

Mellkas, bordák, tüdő:

A mellkas a testtájékokra való felosztás szempontjából a víz elemi energia működési területe. A test belvilágában keringő nyálka és víz normális esetben ezen a területen koncentrálódik. Ez abból is látható, hogy a víz-energia túlsúlya esetén a légzőszervek területén hurutosodás, pangó vizek jelennek meg.

A tüdő az a páros szervünk, amellyel a külvilággal tartunk folyamatos kapcsolatot és légzésen keresztül. A világunkban tapasztalt élettérbe vetülése. Működése és működtetése oda-visszaható folyamatot tart fenn a kül- és a belvilág között, ezek változásai egymáson megfigyelhetők.

A tüdő elvizesedése az élettér beszűkülését, a világi folyamatok nehézkessé válását okozza. Kiszáradása, besűrűsödése a rugalmasság elvesztését, a mérgező hatásoktól való megszabadulni nemtudást okozza. diszharmonikus működését lelkileg a “mellre szívás”, a “letüdőzés” kifejezésekkel jellemezhetjük. A tüdő felső, szárazabb része a Merkúrhoz, alsó, nedvesebb része a Vénuszhoz tartozik. energetikailag a torokközpont manifesztációja.

Vesék, hólyag, húgyvezetékek:

A vesék a szervezet vízháztartásának központi szervei. Az érzelmi egyensúlyozás lehetőségét nyilvánítják meg testi szinten. az érzeti hatásokon keresztül megnyilvánuló viszonyok érzelmi felhangját kontrollálják. A vesék állapota tükrözi, hogy az egyén milyen érzelmi állapotokat tart fenn a viszonyaiban. Ez leginkább a partnerkapcsolatokkal jellemezhető.

A vizeletet a vese a vér, az életerő megszűrése során képezi, kiválasztja belőle a létet érzelmi alapon mérgező állapotokat, amennyiben normálisan működik. A szervezetből távozó vizelet a hólyagban tárolódik, ameddig az meg nem telik, vagy valamilyen stressz hatására a hólyagfal meg nem feszül és visszatarthatatlan vizelési inger nem keletkezik. A vese működése a koncentráció folyamatával a vér sűrűségét állítja be. Asztrológiailag a Vénuszhoz tartozik, energetikailag a köldökközponthoz. Diszharmonikus működésének lelki okára az érzelemvilág kivesézése során deríthetünk fényt.

Nyálkahártyák:

A szervezet bármely területén a víz elemi energia megnyilvánulási helyei, ahol a víz-energia nyálka vagy nyirok formájában jelenik meg. Szerepük a szervezetben egyrészt mechanikus: a szervek, szövetek felületét nedvesen tartva lehetővé teszik azok elmozdulását, egymáson való elcsúszását. Másrészt lehetőséget biztosítanak a nyálka nagyobb mennyiségű kiválasztására, csökkentve ezáltal a szervezetben lévő mennyiséget. így működik az orrnyálkahártya is, amikor ezen keresztül a káros gondolatok takony formájában fizikailag megjelennek, hogy kiürülhessenek. (Lásd Hippokratész nedvtanát). Asztrológiailag a Holdhoz tartoznak, energetikailag pedig a gyökérközponthoz.

Nemi szervek:

A külső nemi szervek a víz-elem cselekvő, a fizikai teremtésben közvetlen résztvevő szervei –a külvilággal kapcsolatos ki- és befolyás, illetve befolyásolás lehetőségét nyilvánítják meg, így ennek a szervcsoportnak a betegségei tudatilag ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatosak. A belső nemi szervek, herék és petefészkek a tanúságtevői, hogy minden “fejlődést” megelőz egy kibomlatlan, csak lehetőségként jelenlévő állapot. A testétől különböző, az eredeti lényegiséget megjelenítő őscsírasejteket tartalmaznak, melyek az egyed fejlődésének korai szakaszában elkülönülnek a többitől, így ezek információit a későbbi behatások nem érintik. (A Jupitert tisztelő népek kezüket a heréjükre téve esküdtek, latinul a here: testis = tanú.) Asztrológiailag a Jupiterhez tartoznak, energetikailag a homlokközponthoz.

Vissza