Levendula
(Lavandula officinalis)

Elterjedése: Európában, Ázsiában, Amerikában, illetve a világ más területein is, eltérő változatban ugyan, de gyakorta előfordul. Kedveli a mediterrán éghajlatot, a rozmaringhoz kissé hasonlatos félcserje. Magyarországon is kedvelt kerti dísznövényként. Jelenléte távol tartja az élősködőket, tetveket, ezért biokertészetekben a permetezés helyett javallt a többi növény közé ültetni.

Gyűjtése, felhasználása: A gyűjtendő rész a virágos szár és levél. Nyár közepétől gyűjthető, lehetőleg nagy nyári melegben telihold idején. érdemes a szárazabb időszakokat kivárni, mert olyankor illóolajban tartalmasabb a növény.

Száraz, árnyékos helyen, esetleg letakartan szárítsuk és lezártan tároljuk, hogy erejét megtartsa. Egy év tárolás után azonban így is erejét veszti. Gyógyászati célból felhasználhatjuk a friss növényt, illetve annak töretét, kipréselt nedvét, tinktúráját, vagy a vízgőzdesztillációval kinyert illóolajat, illetve a szárított növényt áztatmány, forrázat, füst és porított formában.

A hagyomány szerint a fokhagymához hasonlóan távol tartja az ártó influenciákat, füstje tisztító és temetkezési szertartások kelléke.

Íze: pikáns: 7,

Energetika: szelet fokozza, a tüzet hűti, vizet csökkenti. Szárító, életerőt –odzsasz- tápláló hatású.

Általános hatás: szélhajtó, nyugtató, feszültséget csökkentő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, féregűző, vízhajtó, izzasztó, vérnyomáscsökkentő. Szív és gyomorerősítő, melegítő vértisztító.

Lélektani hatás: Száműzi a szennyes gondolatokat, a félelmeket, a zavaros képeket. Megtisztítja az álmokat, elűzi az álmatlanságot. Frissíti az elmét, fékezi az alantas vágyakat.

Növeli az akaraterőt, a visszafogottságot, szünteti a mérgelődést, a lehangoltságot. Fokozza a rend, a tisztaság, a megbékélés érzését.

Részletes ismertetés: A száj sebeit, a gyulladt fogínyt fertőtleníti, a kellemetlen szájszagot csökkenti a friss növény elrágása, vagy a higított tinktúrával, illetve illóolajjal történő rendszeres öblögetés. A fog fájását enyhíti, ha a levendula illóolajával bedörzsöljük.

Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, annak emésztő energiáját, szünteti a gyomorrontást, émelygést, hányingert, puffadást, ha borban főzve, áztatva fogyasztjuk, vagy épp forrázat formájában. Megtisztítja a béltraktust az emésztetlen, lerakódott, erjedő salakoktól, mérgektől. Szünteti a dugulásokat, görcsös elzáródásokat, a béltartalom erjedését megakadályozza. Erős szélhajtó, puffadást fakasztó hatású. Bélférgek ellen bármilyen formában hatásos.

A máj fertőzéseit, gyulladásait a rozmaringhoz hasonlóan szünteti, sárgaság esetén javallt.

Az epetermelést fokozza, az epét hajtja, fiatalítja, fokozza annak zsíroldó emésztő hatását.

Enyhén melegíti a vesét, tisztítja annak szűrőrendszerét. Hatékony vízhajtó hatásúforrázata, vagy boros főzete, veseciszta, húgyúti fertőzés, hólyaghurut, esetén kúraszerű alkalmazása petrezselyemmel, királydinnyével, kevés borókával együtt kívánatos.

Az idegrendszerre nézve enyhe nyugtató, zsibbasztó, de fiatalító hatású is, ami miatt vizsgára készülés idején a diákok fejüket gyakran bedörzsölték vele, vagy koszorúként viselték. Szünteti a szédülést, szédelgést, ájulási hajlamot, ideggyengeséget. Szorongásos, pánikra hajlamos állapotok kezelésére, stressz oldására alkalmas külsőleg olajos masszázs, vagy bedörzsölés formájában, belsőleg a már említett módon javallt. A migrén eredetű fejfájása bedörzsölő szerként alkalmas, a homlok, halánték, illetve tarkótájon.

A keringést javítja, az összehúzódott érfalakat ellágyítja, tágítja, lerakódásaikat rendszeres fogyasztása feloldja, e hatását fokhagyma tinktúrával kombinálva javíthatjuk.

A bedörzsölt, borogatott területek vérellátását fokozza, érgörcseit oldja, ezért például végtagok érszűkülete esetén alkalmazandó. A szív terheltségét csökkenti, saját vérellátását javítja, miáltal a szívfájdalmakat enyhíti, a koszorúér problémákat kezelésében elengedhetetlen.

Az izmok csomóit, feszültségét, szünteti erejüket, tónusukat, frissességüket fokozza, ezért izomsorvadás, szakadás, húzódás esetén bedörzsölőszerként, borogatásként hasznos.

A keresztcsonttájék bedörzsölésével csökkenthetjük a deréktáji fájdalmat, merevséget.

A bőr fertőzéses, gombás megbetegedéseinél, gennyes sebeinél, rovarcsípésnél, kutya, vagy kígyómarásnál, csalánkiütésnél, kelések, bőrgyulladások, égési sérülés esetén a levendula forrázatával, tinktúrájával érdemes bedörzsölni, vagy borogatni az adott területet, vagy fürdőt készíteni vele. Ezzel egyidőben javallt belsőleg is fogyasztani.

Folyással, viszketéssel, gyulladással járó nemi betegségek kezelésekor igen javallt fürdő, bedörzsölőszer és boros főzet, forrázat formájában alkalmazni.

Segít a havi vérzés megindításában, s a tisztulás hatékonyságának fokozásában, csökkenti a kismedencei görcsöket, a hasfájást.

A véraláfutások felszívódását meggyorsítja alkoholos kivonatával való bedörzsölés, vagy borogatás.

Megkötés: Gyomorfekély. éterikus olaját inkább csak higítva használjuk.

 

Gyógynövények